Rente 1%! Laten we maar eens gaan rekenen.

Rente voor hypotheken opnieuw gedaald

De rente voor hypothecair krediet is in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat het mogelijk werd een lening af te sluiten met een Nationale Hypotheek Garantie waarbij de rente voor 10 jaar gegarandeerd werd voor 1%. De hoogte van rentes kunnen per dag verschillen. Dus op het moment dat u dit artikel leest, kan de rente alweer iets hoger of misschien zelfs nog weer iets lager zijn. Maar één ding zal niet snel veranderen: Het is nog niet eerder voorgekomen dat de rente voor hypotheken zo laag is als op dit moment.

Onderzoek of ook u kunt profiteren van de lage rente
Uiteraard is de lage rente aantrekkelijk voor de mensen die nu voor het eerst een hypotheek gaan afsluiten. Een mogelijk nadeel is wel dat door deze lage rente mensen (veel) meer kunnen lenen dan wanneer de rente hoger is. Deze extra ruimte om te kunnen lenen leidt ertoe dat kopers van woningen bereid zijn een hoger bedrag te bieden waardoor de prijzen van woningen in de meeste gebieden in Nederland nog steeds blijven stijgen.

Bent u al eigenaar van een woning en heeft u in het verleden hiervoor een hypotheek afgesloten, dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of ook u financieel kunt profiteren van de huidige lage rente.

Vergoeding voor openbreken contract
Indien u in het verleden een hypotheek heeft afgesloten, dan heeft u daarbij ook een keuze gemaakt voor welke periode u de rente wilt “vastzetten”. In het verleden hebben de meeste mensen gekozen voor een periode van 5 of 10 jaar. Op dit moment kiezen de meeste mensen voor periodes van 20 jaar of meer.

Indien u in het verleden met de bank een afspraak heeft gemaakt dat de rente van uw hypotheek bijvoorbeeld voor 10 jaar vast 4,5% bedraagt en van deze 10 jaar er pas zes zijn verstreken, dan kunt u niet zomaar eenzijdig deze rentevast periode aanpassen. De bank heeft juridisch recht op nog vier jaar een vergoeding van 4,5%. Maar misschien wilt u nu de zekerheid dat u voor uw bestaande hypotheek de komende 10 jaar of langer, kunt profiteren van de huidige lage rente.

Op zich is dat wel mogelijk. De bank is bereid u een nieuwe lening te verstrekken waarbij u de rente voor bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar “vast” zet tegen het huidige lage renteniveau. De schade die de bank lijdt als gevolg van het feit dat u vier jaar niet de hogere rente betaalt waar de bank recht op heeft, kan dan worden meegefinancierd of u betaalt deze in één keer af.

Door de rentevast periode van uw bestaande hypotheek open te breken kunt u dus voor de langere termijn zekerheid krijgen dat ook u blijft profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Daarnaast zult u in bijna alle gevallen ook zien dat per direct uw maandelijkse hypotheeklasten (veel) lager worden.

Zullen we eens samen gaan rekenen?
Of voor u financieel voordeel en daarmee rust is te behalen door nu te kiezen voor een nieuwe rentevast periode hangt af van tal van omstandigheden. Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Samen met u zetten we de mogelijkheden graag op een rij!