Verduurzaamde woning doet het beter

In de praktijk is te zien dat woningen die verduurzaamd zijn door kopers aantrekkelijker worden gevonden dan minder verduurzaamde woning. In de huidig markt maakt dit voor verkopers veel verschil.

 

Bij verkoop is energielabel verplicht
Wanneer je jouw woning wilt verkopen, dan ben je op grond van de wet verplicht een definitief energielabel voor de woning te hebben. Maak je gebruik van een verkoopmakelaar dan zal deze de informatie uit dit label ook in zijn documentatie over de woning verwerken. De energielabels lopen van G (rood: zeer onzuinig) naar A ++++(groen, zeer zuinig).

 

Markt is zoekende wat betreft prijzen van woningen
In de afgelopen jaren zijn de prijzen van woningen sterk gestegen. In de markt was het gebruikelijk dat veel woningen uiteindelijk voor een hoger bedrag werden verkocht dan de vraagprijs. Door verschillende oorzaken, waaronder sterk gestegen rente voor hypotheken, is aan deze aanhoudende stijging van prijzen van woningen een einde gekomen.

Vanuit verschillende kanten werd de verwachting uitgesproken dat de prijzen van woningen wel eens sterk zouden kunnen gaan dalen. Anderen verwachtten meer een stabilisatie op het huidige niveau. Op dit moment is er nog geen algemeen beeld. Woningen staan gemiddeld langer in de verkoop voor ze daadwerkelijk worden verkocht. Ook zijn er over het algemeen minder belangstellenden dan in de afgelopen jaren. Maar van een sterke prijsdaling lijkt op dit moment nog geen sprake te zijn.

 

Selectie op mate van duurzaamheid
Wat op dit moment wel opvalt is dat kopers sterk letten op de mate waarin een woning verduurzaamd is. Woningen met een beter energielabel worden sneller verkocht. Ook is de verkoopprijs van woningen met een beter energielabel hoger dan van vergelijkbare woningen met een lager energielabel. Naast verlaging van de energielasten, verhogen van het leefcomfort van de woning en het leveren van een bijdrage aan de klimaatdoelen is verhoging van de waarde van de woning dus ook een goede reden om energiebeperkende maatregelen door te voeren.

 

Financiering van verduurzaming
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de plaats waar jouw woning staat zijn er verschillende methoden om de kosten van het verduurzamen van de woning te financieren. De belangrijkste alternatieven zijn:

  • Financiering uit eigen spaargeld;
  • Subsidies door overheid/provincie of gemeente;
  • Verhoging bestaande hypotheek;
  • Afsluiten nieuwe hypotheek;
  • Lening via overheid;
  • Consumptief krediet.

Welke optie, of combinaties van opties in jouw situatie passend zijn zoeken wij graag voor je uit. Wil je hierover meer weten bel of mail ons kantoor voor een afspraak. Wij zijn je graag van dienst.