NHG maakt financiering energiebesparing gemakkelijker

In Nederland bezitten circa 4,4 miljoen huishoudens een eigen woning. Hiervan hebben circa 1,3 miljoen een Nationale Hypotheek Garantie. Met deze garantie bouwt u een financieel vangnet in, voor de situatie waarbij door scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de hypotheeklasten niet meer te dragen zijn. Deze extra zekerheid is daarnaast voor de geldverstrekkers aanleiding om een korting te geven op de rente die ze rekenen voor de hypotheek.

De maximale hypotheek waarover u tot 31 december 2017 deze NHG-garantie kunt aanschaffen bedraagt € 247.450. Bij deze NHG-garantie geldt een maximum van 101 % van de marktwaarde van de woning.

Als u echter energiebesparende maatregelen wilt nemen, dan kunt u over maximaal 106 % van de marktwaarde een NHG-garantie krijgen. Dat betekent een garantie over maximaal € 259.450. Die extra 5 % moet dan wel volledig gebruikt worden voor de energiebesparende maatregelen. Het is hierbij voldoende dat hiervan een kostenspecificatie beschikbaar is. Anders dan in het verleden hoeft er dus geen concrete offerte aanwezig te zijn waarin de kosten van de energiebesparende maatregelen door een leverancier zijn begroot.

Een Nationaal Hypotheek Garantie is ook mogelijk als u een bestaande hypotheek wilt verhogen. Bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen wilt plaatsen.

Aan de Nationale Hypotheek Garantie zijn voorwaarden en kosten verbonden. De kosten zijn in veel gevallen veel lager dan de korting die u op de hypotheekrente krijgt en de extra zekerheid die u via deze garantie koopt. Onze adviseurs kunnen exact voor u uitrekenen of een dergelijke garantie in uw situatie mogelijk en wenselijk is.

Onafhankelijk vergelijken in de markt loont

Als u in een winkel of op internet op zoek gaat naar mooie klassieke muziek, zult u vreemd opkijken als er alleen muziek is te vinden van één componist. Dit komt dan ook niet voor. Voorkeuren voor muziek verschillen en dus is er een breed assortiment van verschillende componisten en uitvoerenden verkrijgbaar.

De keuze om te vergelijken vinden we bij de aankoop van allerlei goederen en diensten heel normaal, maar voor een van de grootste uitgaven die we in ons leven doen, de aanschaf van hypotheek, vinden we dit kennelijk minder vanzelfsprekend. Want bij de meeste banken kunt u een hypotheek afsluiten, maar dan alleen de hypotheek zoals die betreffende bank deze zelf heeft samengesteld. Datzelfde geldt voor aanbieders op internet die stimuleren om zelf de hypotheek te regelen. Toch stappen veel Nederlanders zo maar de bank binnen “om de hypotheek te regelen”

Wat een voor uw situatie passende hypotheek is, vraagt deskundig advies en vergelijking in de markt. Welke voorwaarden gelden er, wat is voor uw situatie een passende rentevaste termijn, wat zijn de ervaringen met de betreffende geldverstrekker als u te maken krijgt met calamiteiten waardoor u tijdelijk de hypotheeklasten niet kunt betalen, welke risico-opslagen rekent de geldverstrekker, kunt u de hypotheek meenemen als u verhuist? Zo maar enkele vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden voordat u een keuze maakt voor een bepaalde geldverstrekker.

Er zijn veel instellingen die hypothecaire leningen verstrekken. Het is niet verstandig om zo maar één van die instellingen te kiezen en uw hypotheek daar af te sluiten. Oriënteer u goed en vergelijk de verschillende aanbieders.

Ons kantoor beschikt over software waarmee we tot in detail de verschillen per geldverstrekker zichtbaar kunnen maken. Er is niet één geldverstrekker die de beste aanbieding kan doen. Wat “de beste aanbieding” is, hangt van uw specifieke wensen en behoeften af. Voor u kan dat geldverstrekker A zijn, voor uw buurman geldverstrekker B.

Het is ons vak om die verschillen te analyseren en samen met u te bepalen welke geldverstrekker past bij uw situatie. Interesse in zo’n analyse? Wanneer u contact met ons opneemt, maken wij graag een afspraak om hierover verder te praten.